h1

Wie, waarom, waarheen en wanneer….

“Wie bent u?”

Vroeg een nachtwacht toen Schopenhauer op een slapeloze nacht door de stad liep te dwalen… “Wist ik het maar” antwoordde Schopenhauer mismoedig.

Dat was Schopenauer, ik lijd in de verste verte niet aan mismoedigheid en wil deze pagina gebruiken om iets over mij(n plannen) te vertellen.

Een verstandige reiziger heeft geen vastomlijnde plannen en is er niet op uit ergens aan te komen.
(Lao Tzu)

De feitjes:

Naam: Paula de Rooy
Nationaliteit: Nederlands
Opleiding: Academisch niet om over op te scheppen, maar levenservaring… breek me de bek niet open. Maar, als iemand mijn cv wil zien, laat maar een comment achter!

Na reizen naar Zuid-Afrika, Thailand, Maleisië en Indonesië, Frankrijk en Spanje in de afgelopen jaren, soms alleen soms met anderen, kies ik nu weer voor Zuid-Oost Azië. Deze keer het grotere werk: een volle 4 maanden (die 4 maanden blijken er uiteindelijk 6 te worden). En alleen. Laptop als reisgenoot, klaagmuur en klankbord….

Die laptop en ipod zitten trouwens barstensvol materiaal waarmee ik (geen uitgaans- of bartype) mijn avonden op bijna onbewoonde eilanden  of afgelegen plekken wel door kan komen. Tientallen e-boeken, studiemateriaal en films over uiteenlopende onderwerpen (met als rode draad het begrip ‘mind over matter’) zullen me behoeden voor eventuele momenten van verveling. Alhoewel verveling voor mij niet bevochten hoeft te worden, omdat ik niet weet wat het is. Ook zonder dat materiaal zou ik het goed hebben.

Alleen reizen

In een van de reisboeken van Aya Zikken, over Maleisië, schrijft ze dat mensen haar soms vroegen of het niet moeilijk of vervelend is om alleen te reizen. Dan antwoordde ze, dat het, net als samen reizen, vaak leuk is maar soms ook moeilijk. Ik trek graag mijn eigen plan, en kan soms op het laatste moment nog van richting veranderen, en dat kan een reisgenoot niet altijd waarderen. Als je op het laatste moment van richting verandert raak je reisgenoten vanzelf kwijt, daar kan ik nog wel persoonlijke anekdotes over vertellen!

Mogelijkheden zijn eindeloos

Ik begin in Bangkok, en verder wil ik nog niets vastleggen. Dat is aan de ene kant spannend, eng, raar misschien, maar elke keer als ik een soort van reisplan wilde opstellen kon het alle kanten op en kwam er niets van terecht. Ik laat het nu los, en probeer het te laten ‘ontstaan’. Mijn antennes uitschuiven, een stap opzij doen en kijken wat er voor mijn voeten rolt. Het kan een tijdje Thailand zijn, de kleinere eilanden, of Maleisië maar ook de Filippijnen zou ik graag willen zien. Jullie zullen geen verhalen te lezen krijgen van bezichtigingen van tempels en beroemde bezienswaardigheden. Pak daar maar een Lonely Planet voor! Wat je wel kunt verwachten zijn de dagelijkse kleine en wie weet, grote dingen. Dat is zowel voor mij als voor de lezers van mijn blog nog een verrassingspakket maar ik mag het uitpakken!

Alles waar ik mij de afgelopen paar jaar in heb verdiept (letterlijk een tijd van verdieping) wil ik ‘leven’. Wat dat ‘alles’ is zal hoogstwaarschijnlijk wel hier en daar in mijn stuifsels aan bod komen. Daar heb ik uiteraard niet het reizen voor nodig, dat kan overal. Het reizen is voor mij ook geen vlucht, want ik ben nergens bang voor, of een manier om te gaan kijken wie ik ben, daar kom ik toch niet achter, (ik bedoel, als Schopenhauer dat al niet wist!) of wat ik durf, angst en geluk zijn immers tweelingzusjes. Het is eigenlijk gewoon leven, maar dan nu even niet in Nederland.

Je loopt niet naar een doel. Lopen is ook geen middel. Lopen is zelfs geen doel meer. Geniet van iedere stap, want je bent al aangekomen. (Thich Nhat Hanh)

Azië is voor mij een wereld met de mooiste ontmoetingen met mensen.

Daar zal ook deze keer mijn reis voornamelijk over gaan!

One comment

  1. […] mijn about schreef ik dat ik niets hoef te doen, dan alleen een stap opzij en opletten wat er voor mijn voeten […]Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: